Trening nasveti za vsakega [ne glede na šport]

Trening nasveti za vsakega [ne glede na šport]
Če nisi tekač, nič hudega.
Če nisi pohodnik, nič hudega.
Če nisi kolesar, nič hudega.

Smo strokovnjaki na področju vzdržljivostih športov, predvsem na področju ultra traila. Kot organizatorji tekaških tekem razdalj od 8km do 160km, odlično poznamo človeško telo in predvsem človekovo psiho v kriznih trenutkih in kako premagati lastni dvom.

Ampak bodite brez skrbi, tukaj ne bomo šli v take ekstreme :)
Je pa princip treninga zagotovo zelo podoben, ne glede na to na kaj se pripravljamo.


Torej, kaj lahko storim že danes brez vsakega finančnega vložka v posebno prehrano, športno opremo, tekaške čevlje in podobno...

1. Pojdi ven v naravo in se gibaj. Če nisi tekač, nič hudega. Če nisi pohodnik, nič hudega. Če nisi kolesar, nič hudega. Pojdi ven na daljši sprehod. Poskusi prehoditi kolikor upaš v eno smer in potem moraš priti še nazaj. Če te noge začnejo boleti, če čutiš kolena in če začneš računati, koliko ti še manjka nazaj do hiše - DOBRO! Potem delaš prav, kajti pravi trening ne sme biti prijeten!

2. Ne primerjaj se z ostalimi. Dobro je, da imaš zadane cilje in vzornike, nikakor pa se ne smeš primerjati z nobenim. Vsak je drugačen in sploh na začetku tekmuješ sam s seboj. Primerjaš se pa samo s svojimi včerajšnjimi rezultati!

3. Jej manj in jej bolj zdravo. Pri Be Active smo kot ekipa zelo povezani in večino časa čez dan in tudi precej vikendov preživimo skupaj (za jedilno mizo, med tekom v naravi, med plezanjem v hribih, ...) in precej dobro vemo kakšne so prehranjevalne navade vsakega izmed nas.

Osnova je vedno obilen in zdrav zajtrk. Čez dan spij čim več tekočine (nesladkan čaj, voda). Skušaj se izogibati mastni hrani, pohani hrani, hitro pripravljeni hrani. Sami si vsak dan kuhamo in vedno stremimo k kuhani, nemastni, neslani hrani z veliko sadja in zelenjave.
Jej manj sladkarij - pred nakupom posameznega živila poglej koliko sladkorja vsebuje na 100g.

4. Zgradi si dnevno rutino in ji sledi. Pojdi spat ob isti uri in vstani ob isti uri. Če si pripraviš trening 3x na teden, ga tudi izvedi trikrat na teden. Vreme in osebno počutje te ne smeta ovirati. Tukaj zelo koristen nasvet: če imaš za danes planirano, da boš pretekel 5 kilometrov, a nimaš dovolj časa, mogoče se ti res ne da ... pa preteči samo 2 kilometra. Vseeno nekaj opraviš!

5. Izogibaj se videom na socialnih omrežjih, ki te povlečejo v buljenje v telefon in iz 8 ure zvečer kar naenkrat postane 10 ura zvečer! (vsi smo bili tam, brez veze se pretvarjati)
Izogibaj se binge-watching Netflixa in podobno. Vprašaj se kaj ti gledanje določene serije ali filma res nudi in kje vidiš koristi. Če nekaj gledaš samo za kratkočasje, je to resna izguba časa, ko bi lahko raje bral knjigo.

Branje knjige je odlično, ker je tako kot pri treningu - moraš se potruditi, da prideš do konca. Moraš biti zbran, da jo razumeš. Če gledaš serijo, se tvoji možgani ne bodo pretirano namučili...
Branje knjige te nauči potrpežljivosti, zbranosti, fokusa in predanosti v eni stvari, dokler ne prideš do konca.

6. Mrzli tuš. Kjer se le da v vsakdanjem življenju, pojdi ven iz svoje cone udobja. Mrzel tuš ne pomeni, da se umivaš samo z mrzlo vodo. Pomeni, da začneš s toplo vodo, zaključiš pa z mrzlo. Nasvet: začni postopoma, mrzla voda je lahko na začetku mlečna voda, ki se vedno bolj stopnjuje proti najbolj mrzli. Sčasoma tista mrzla voda postane prijetna. Sploh pa je neverjetno zdrava za prekrvavitev, za kožo, za regeneracijo mišic, ... Nič te ne stane (dejansko privarčuješ, ker ne uporabljaš tople), da ti pa veliko koristi. Tako telesnih, kot tudi motivacijskih, saj ohranjaš nek nivo motivacije in rutine iz dneva v dan.


To so najbolj osnovni nasveti, ki nič ne stanejo, ki so enostavni in jih lahko vedno izvajamo. Poskusite sami in boste videli. Dobro počutje in dobra forma ne pomenita, da imate na sebi najboljšo športno opremo, da uživate najboljše prehranske dodatke in da imate do minute strukturiran fitnes trening program.

Ko pa presežete osnovno fazo, ko najdete dnevno motivacijo in ko osvojite dnevno rutino, takrat boste potrebovali boljšo obutev, boljšo športno opremo in bolj strukturirane trening plane.

Ko boste tam vam z veseljem pomagamo in skupaj pridemo dlje.

Do takrat pa pridno trenirajte,

vaša ekipa Be Active