UTVV Race Team - SportHG na Lavaredo Ultra Trail 2021

UTVV Race Team - SportHG na Lavaredo Ultra Trail 2021

Legendarna tekma Lavaredo Ultra Trail v Dolomitih je letos še bolj navdušila tekače. Tekma je dobila ime po znamenitih vršacih Tre Cine (Tre Cime di Lavaredo), ki jih trasa obkroži.  Letošnja 14. izvedba  je bila polna čustev, pričakovanj in pozitivnega naboja, kar je logično, glede na dolg tekmovalni "post" od začetka epidemije. Tekači so se v slikovitih Dolomitih lahko pomerili v štirih kategorijah 120 km, 80 km 48km in 20km. V biseru Dolomitov, v Cortini d'Ampezzo v Italiji, se je zbralo več kot 3200 tekačev. Neverjetno je, da je bilo na startu kar 64 Slovencev in ob srečanju s tekaškimi prijatelji je bil prisoten slogan: "KONČNO tekma, KONČNO akcija in KONČNO se spet vidimo!"

 

Letos se je na najdaljši in najzahtevnejši preizkušnji preizkusilo kar 1357 tekačev iz vsega sveta, med njimi 152 žensk. Na startu je bilo 20 Slovencev, prevladovali pa so seveda Italijani. Trasa se razprostira na 120 kilometrih in tekači morajo premagati skupno približno 5.800 metrov pozitivne višinske razlike. Organizatorji so v skladu z ukrepi tekače razdeli po točkah ITRA v tri skupine po 450 tekačev, ki so startale z 10 minutno zakasnitvijo. A vseeno je bil nočni start vsake skupine nabit z energijo in navijanjem!

Sama proga je verjetno ena najlepših v tem športu. Prvi del od starta tekači pretečejo ponoči, zato se iz starta poženejo z naglavnimi lučkami. Z jutranjim svitom pa se odpre pravljična pokrajina. Tre cime, dolina Val de Travenazes, Cinque Torri in vsi ostali naravni biseri te skupine Dolomitov tekače prisilijo, da pozabijo na napor in dolge kilometre nočnega teka. Markantni tritisočaki, s svojimi navpičnimi stenami in ostrimi škrbinami, kot so Cristallo, Passo Tre Croci, Lago di Sorapiss, Antelao, Tofane, Croda dei Toni, Cima Undici kar vabijo tekače naprej; na Forcella Col dei Bos (2331m), se pokaže tudi najvišja Marmolada, pa še Forcella Giao (2360m), Forcella Ambrizola (2277m) in drugi. Med potjo tekače skoraj neprestano spremljajo vodni viri, letos še posebej, kar vse skupaj poživlja in bogati. Dogodek je zelo prepoznaven, skoraj vsak mimoidoči tekače spodbuja, na določenih točkah je atmosfera fantastična, kar velja tudi za štart in cilj.

 

V cilj je prišlo 831 tekačev (61%), med njimi 101 žensk. Najhitreje je letos 120 kilometrov pretekel Nemec Hannes Namberger, ki je s traso opravil v času 12:02:12 (povprečna hitrost 10 km/h). Pri ženskah pa je slavila Franzozinja Camille Bruyas, s časom 14:06:16 (povprečna hitrost 8,6 km/h). Azara Storm je bila na četrtem mestu (absolutno 21. mesto) s časom 15:03:40 (povprečna hitrost 8 km/h).

Med Slovenci se je najbolje odrezal Velibor JOVANOVIC, ki je zasedel 34. mesto od moških s časom 16:18 ter Bogdana KRAŠOVEC, ki je zasedla 25. mesto od žensk s časom 20:55  Vsi člani slovenske ekipe #UTVV Race Team SportHG, Andi, Anja in Tomi so se tekme La sportiva lavaredo ultra trail (LUT) udeležili prvič in jo tudi uspešno zaključili. Andi je bil s časom 17 ur in 17 minut drugi najhitrejši Slovenec na 57. mestu od moških, Anja pa s časom 24 ur in 50 min tretja najhitrejša Slovenka na 65. mestu od žensk.

 

Andi:

LUT je povsem dosegel moja pričakovanja, na tekmo sem prišel solidno pripravljen, ozaveščen do kje sega moj domet, zato sem si nekaj rezerve vseeno pustil za drugič :). Kljub odločitvi, da te tekme ne bom jemal preveč tekmovalno, sem imel svoje krize, celoten izziv pa me je vseeno izčrpal, dejavnikov za to je pa mnogo. Predvsem pa sem dobil dobre informacije za svoje ambicije v nadaljevanju sezone - konec avgusta me namreč čaka 3 krat daljša razdalja, s 4 do 5 krat več višinske razlike in vsemi drugimi pogoji. Na LUT pa se zagotovo še vrnem...

 

Anja:

Obvestilo, da tekma bo me je kar presenetilo in seveda spodbudilo k treningu. Dolomite poznam zelo malo, morda sem prav zato komaj čakala, da jih doživim. Še nikoli se nisem tako veselila naslednjega vzpona z legendarnimi vršaci, naslednjega spusta z prečenjem (bredenjem) po novi reki ali naslednjega prelaza z novim pogled na izjemno lepoto. Nočni del je bil kar hladen, a polna luna je tako osvetljevala Cristallino d'Ampezzo, da sem komaj čakala jutro. Res ni besed, ki bi opisale ta trail  - saj je čudovit, a hkrati težak. Tehničnost se je z vsakim kilometrom povečevala in ni popustila do konca. Trail je poseben tudi zaradi velikega števila tekačev, zato na progi praktično nikoli nisi sam; ob progi pa ter neprekinjenega navajanja mimoidočih ter prostovoljcev. Najlepše pa je bilo srečevati Slovence, nasmejane in motivirane. Pred 100 km je sledil še zadnji težak vzpon do koče Averau na 2413 metrih, ter prelaz Forcella Giau. Nato nam je zaključni del popestrila nevihta in nam pospešila spust preko Modevala na Rifgua Croda da Lago ter v Cortino d'Ampezzo. Prihod v cilj je nepozaben, predvsem pa ultraško doživetje po tako edinstveni pokrajini.

 

Tomi:

Po letu in pol brez tekme sem si moral v glavi narediti kar načrt, kako se pripraviti na to preizkušnjo, vendar sem bil sam nad sabo presenečen, kako sproščeno in pravočasno sem si vse organiziral. Tudi vremenska napoved je bila idealna in vse stvari sem zelo poenostavil in naložil v nahrbtnik res najnujnejše, kar se je izkazalo za povsem dovolj, oziroma še preveč. Naslednjič bom jedel samo kruh in kakšno frutabelo ter pil cedevito, na okrepčevalnicah pa kakšen kozarec kokakole. Mogoče bo to prepričalo moj želodec, da mi ne bo nagajal kot tokrat, ko je protestiral verjetno predvsem zaradi hitrejšega tempa in vročine. Ni pa to nič zmanjšalo mojega globokega doživetja čudovite narave in stolpičastih vršacev mogočnih Dolomitov. Za zaključek pa še najlepše: z roko v roki skozi nevihto priteči v cilj najinega prvega Lavaredo Ultra Traila.

 

Glavni zmagovalci drugih tekem:

80 km: Marek CAUSIDIS (8:10), Martina VALMASSOI (9:21), Slovenci - Matic ČAČULOVIČ (9:04), Maja DOBOVSEK ZARNIK (15:49)

48 km: Antonio MARTÍNEZ PÉREZ (4:17), Elisa DESCO (5:06), Slovenci -Marko KOBOLD (6:23), Maja DOLINSEK (7:51)

20 km: Alex GARCIA CARRILLO (1:32) Marta FABRIS (1:57), Slovenci - Luka MILINKOVIC (1:59), Tina KORENČ (3:18)

 

Čestitke prav vsem tekačem – vsi ste zmagovalci!

Podrobne rezultate si lahko ogledate tukaj: https://lavaredo.livetrail.net/classement.php

Zapis je pripravila Anja Klančnik. 

Vsi atleti UTVV Race Team SportHG so na tekmi uporabljali oblačila: 

Pro Team Air (ženska)
Pro Team Light (moški)
Dales ženske / moške oprijete kratke hlače
Altair kratke hlače
Naos tekaško krilo
Shell / Dune nogavčki

Linija kratkih majic Pro Team je namensko ustvarjena za daljše ultra razdalje, kjer se izkaže z odličnim odvajanjem vlage, izvrstno kompresijo in zadrgo, ki jo lahko odpremo za boljše dihanje telesa. 

Dales kompresijske kratke hlače nudijo oprijem telesu in s pomočjo karbonskih vlaken (2%) umirjajo statično elektriko, ki se pri gibanju ustvarja. 

Altair so kratke hlače, z všitim elastičnim dodatkom, ki oprime stegno za boljšo kompresijo. Ženska varianta je tekaško krilo Naos. 

Na Lavaredo Ultra Trail je obvezno imeti v nahrbtniku oblačila, ki pokrijejo celotno telo. Ker pa ob visokih poletnih temperaturah ne bomo s seboj vlačili dolgih pajkic, se izkažejo nogavčki Shell kot izvrsta izbira. ščitijo pred mrazom in nudijo mišično zaščito. 

Vsa oblačila SportHG imajo UV faktor 40+, kar pomeni, da ne prepuščajo sončne svetlobe in nas vedno ščitijo pred UV sevanjem tudi ko je to zelo močno. 

 

0 commenti

Scrivi un commento

Tieni presente che i commenti devono essere approvato prima della pubblicazione