Žiga Tavčar - gornik, tekač

Žiga Tavčar - gornik, tekač

Kako izgleda tvoj povprečni dan?⁣
Sem bolj jutranji človek, vstajam kar zgodaj. Čimprej želim izpolniti obveznosti, ki mi jih naloži študij, z mislimi pa sem ves čas pri tem, kaj bom počel popoldne. Vsak dan more obvezno vsebovati vsaj en trening, če ne dva. Trening rad združim s prijatelji, pridejo pa tudi dnevi, ko sem najraje sam, takrat se mi zdi trening tudi najbolj učinkovit, saj me kolegi ne dohajajo več. Če na sporedu ni študijskih ali drugih obveznosti pa se takoj ozrem proti višjim hribom, tako v povprečju dvakrat na teden napadem proti vrhovom nad 2000m. Sicer pa v prostem času obiskujem alpinistično šolo, sem prostovoljni operativni gasilec, tako da čas kar hitro mine, za lenarjenje pa mi ga običajno zmanjka.


Kako si organiziraš dan?⁣
Kot omenjeno, zjutraj in dopoldne je na vrsti študij. Ali moram v Ljubljano na laboratorijske vaje, predavanja ali pa se učim doma. Treniram veliko raje popoldne, proti večeru, a ne prepozno. Vsak teden imam določen cilj kilometrov in višinskih metrov, ki ga več ali manj vedno izpolnim ali presežem. Spat hodim kar zgodaj, da sem nekako do 21. ure v postelji, kar sicer ne rata vedno. Preden zaspim vedno rad preberem novice, pregledam, če je kaj novega na Youtubu, preberem novice ali v roke vzamem kakšno revijo/knjigo. Zaspim okoli 22.30 do 23.00.


Od kod motivacija / energija za tvoj življenjski slog?⁣
Rad jem, zato tudi veliko športam, da lahko še več pojem. Malo za šalo, malo za res. Če se zvečer v posteljo uležem utrujen, se počutim zelo dobro, če pa mi je zmanjkalo časa za dober trening pa sem kar nekako nemiren in ne spim dobro. Res se le malokrat rabim prisiliti v to, da se spravim v tekaške čevlje, bolj obratno, težje se prisilim počivati.


S katerimi športi se vsakodnevno oz. tedensko ukvarjaš?
Tedensko imam cilj preteči 60 km in opraviti 3000 višinskih metrov. Med tednom, ko žal ni časa, da bi se odpeljal do gora, izkoriščam hribčke za hišo in v okolici. To so Krim, Sv. Ahac, Molnik, odvisno koliko višincev želim narediti tisti dan. Po ravnini ne tečem rad, čeprav enkrat tedensko opravim tudi kakšno ravninsko 15ko, 20ko. Poleg tega enkrat do dvakrat na teden plezam, če pa ostane še kaj časa pa vedno rad naredim trening za moč z lastno težo, včasih tudi z utežmi. Enkrat do dvakrat tedensko pa skočim na kakšnega dvatisočaka, poleti ali pozimi.

 

Najljubša točka, kamor rad greš?
Krim mi med tednom predstavlja pobeg iz vsakdanjika, sicer pa kamorkoli v gore, Grintovec mi je najljubši, ker je dokaj blizu, je najvišji in najdaljši vrh, tako da se res opravi dober trening.

Kaj zate pomeni dobro oblačilo?⁣
Dobro oblačilo se hitro suši, diha, ima kakšen funkcionalen žep, kapuco, predvsem pa da ne zasmrdi po dveh uporabah.

Kaj se spremeni, ko si enkrat oblečeš športna oblačila - ali naraste motivacija za nekaj več? ⁣
Rad sem dobro oblečen tudi ko športam in bi lahko rekel, da mi dobra športna oblačila vlijejo še dodatno motivacijo. Pred vsakim večjim podvigom si rad kupim nekaj novega, kar mi daje še dodatno zadovoljstvo. Nisem pa obremenjen s tem kar nosim, tudi če je malo starejši, obrabljen kos ga z veseljem oblečem, ker se kar navežem na svoja oblačila, ker me spominjajo na to, kaj sem že vse doživel. Tudi strgano majico pač težko vržem stran, ravno zaradi tega.

Kako izgleda tvoj sistem oblačenja za šport? ⁣
Vedno sem oblečen premalo, sem med prvimi, ki dolge pajkice zamenjamo za kratke hlače, dolge rokave za kratke… Oblačim pa se nekako tako kot zgleda vaša spletna trgovina, zato pa sem stopil z vami v kontakt. Rad imam kompresijska oblačila, dobro vetrovko za rezervo in sem pripravljen tudi za cel dan preganjanja po hribih. No, v višje hribe me tudi poleti spremlja rezervna puhovka, pozimi pa sem v visokogorju v celotni bojni opravi.


Kje vidiš prednosti oblačil SportHG?⁣
Zdijo se mi funkcionalna in v bistvu predstavljajo vse kar rabiš za gorski tek na enem mestu. Pa še zgledajo dobro.


Tvoji načrti za naprej / plani?⁣
Ob tem da zaključim študij in se zaposlim v podjetju, kjer prejemam kadrovsko štipendijo, so moji načrti v športu taki, da želim v prihodnje stopnjevati razdalje na katerih lahko ne samo nastopim, ampak tudi tekmujem. Rad bi pridobil čim več kondicije, vzdržljivosti, tako fizične kot psihične za čim daljše razdalje. Dopade se mi to, da lahko v enem dnevu obiščem čim več vrhov in pri tem uživam in ne trpim. Moji vzorniki pri tem so Luka Kovačič, Kilian Jornet in podobni kalibri.