Intervju: Sara Kodermac

Intervju: Sara Kodermac

Nekaj o sebi:
Sem Sara Kodermac, stara 30 let, po poklicu diplomirana pravnica, že več let zaposlena v Policiji. Sorodniki, prijatelji in znanci mi pravijo, da sem vedno dobre volje in polna energije. Sebe pa opišem kot osebo, ki je do neznancev sramežljiva, do znancev pa klepetava in norčava. Mislim, da je zelo pomembno širiti pozitivno energijo in prijaznost. Do ljudi, živali in okolja. Že od osnovne šole sem vegetarijanka in obožujem gibanje v naravi. Zame ni nič nenavadnega, če sem danes v Kopru, jutri v Mariboru, pojutrišnjem pa v Kranjski Gori. Šport me spremlja od malih nog, saj mislim, da je ostalo malo športov, ki jih še nisem poskusila. Največ časa sem v preteklosti posvetila plesu in kickboxu, saj sem v preteklosti oboje več let tudi trenirala, v kickboxu pa sem se tudi udeleževala državnih tekem in mednarodnih prvenstev. Sem adrenalinska oseba, ki rada poskusi skok s padalom z letala, raziskuje podzemni svet jam, obiskuje visokogorje ali uživa v vožnji z motorjem. Drugače pa bi se lahko opisala kot tipična škorpijonka, ki zna biti zelo trmasta. Obožujem potovanja, fotografiranje, dobro hrano in pijačo, druženje z najbližjimi in odkrivanje novih kotičkov. Od vsakodnevnega stresa in opravkov najraje utečem v naravo, predvsem visokogorje, kjer uživam v naravnih lepotah in svežem zraku. Lani sem prehodila slovensko planinsko pot, za katero sem si zadala, da jo bom prehodila do svojega 30. leta starosti, kar mi je tudi uspelo.



Kako izgleda tvoj povprečni dan?⁣
Zaradi mojega razgibanega službenega urnika, dan ni enak dnevu. Zame rutina ne obstaja, saj sem se naučila svoje zasebno življenje prilagoditi službenim obveznostim. Ob dnevih, ko delam, preostali čas izkoristim za šport (fitnes, tek ali hoja na kakšen bližnji hrib) in različne opravke. Ob prostih dnevih pa najraje grem na kakšno daljšo gorsko turo, raziskujem skrite naravne in kulturne kotičke Slovenije in se družim z družino in prijatelji.


Kako si organiziraš dan?
Dan si vedno organiziram glede na služben urnik. Največkrat si planiram dan vnaprej, da vem kakšno športno opremo moram vzeti s sabo, da se ob koncu službe preoblečem. Proste dni pa si organiziram tudi po en teden vnaprej, saj me velikokrat prijatelji pokličejo in me vnaprej ''rezervirajo'' za kakšen gorski podvig.

Kakšna si bila kot otrok, kaj te je zanimalo, kaj si rada počela?
Kot otrok sem bila vedno najraje v družbi moje družine. Starejšo sestro sem imela za zgled in jo pogosto živcirala, saj sem ji sledila povsod. Oboževala sem poslušanje glasbe ob daljših vožnjah, saj smo veliko potovali. Starši so mi vzbudili ljubezen do potovanj in odkrivanja novih stvari. Bila sem živahen otrok, vendar zelo sramežljiva. Poskusila sem veliko športov in drugih dejavnosti, tako da sem zelo hvaležna staršem, da so me imeli voljo voziti okrog na razne krožke in treninge.


Od kod motivacija / energija za tvoj življenjski slog?
Mislim, da sta mi največja motivacija kar narava sama in tisti občutek, ko opraviš zelo dober trening. Če se le da, treniram na prostem. V naravi uživam v njenih lepotah, hkrati pa se naužijem miru in svežega zraku. Zato najraje poiščem mirne in skrite kotičke, stran od vrveža ljudi in hrupa. Ni težko hoditi v hribe, če veš kakšen svet te čaka v višavah. Šport vključim v vsakdan, saj mi pomeni odklop od vsakodnevnega stresa in obveznosti. Tako ni težko najti motivacije zanj, saj zame pomeni sprostitev telesa in duha. Velikokrat s športom povežem še odkrivanje novih in neobiskanih kotičkov, tako da mi je to še dodatni zagon.


S katerimi športi se vsakodnevno oz. tedensko ukvarjaš?
Pri meni je na prvem mestu zagotovo hoja/tek v hrib. Obiskovanje hribov in gora mi ne pomeni samo odličnega treninga, temveč je postalo velik del mojega življenja. Gore obiskujem le s prijatelji in družino, redko pa tudi sama. Zelo pomembna mi je dobra družba in zato se z neznanci v gorski svet ne podajam. Poleg obiskovanja gora pa zahajam še v fitnes, vendar tam zdržim le v zimskih mesecih, ko je vreme slabše in manj primerno za zunanje aktivnosti.



Najljubša točka, kamor rada zahajaš?
Vsekakor jih je več. Imam najljubše točke v kraju, kjer živim, v kraju, iz katerega izhajam, v kraju, kjer delam in tudi gore, ki jih vsako leto z veseljem obiščem najmanj enkrat. Seveda so vse omenjene točke v naravi, povezane z gozdom in vodo.



Kaj zate pomeni dobro oblačilo?
Zame je oblačilo dobro, ko je udobno, praktično, kvalitetno in trajnostno. To pomeni, da mi nudi udobje med nošenjem, da me ne drgne ali kako drugače ovira pri gibanju, da se hitro suši in ne povzroča neprijetnih vonjav oziroma razvoja bakterij, se ne pretirano mečka, ne pušča barve in je trpežno glede na vremenske in druge razmere. Zagotovo od oblačila pričakujem, da ga bom lahko nosila dlje časa in ne, da se bodo po nekaj pranjih ali kratki uporabi že poznale poškodbe.


Kaj se spremeni, ko si enkrat oblečeš športna oblačila – ali naraste motivacija za nekaj več?
Vedno si kupujem športna oblačila, ki so mi všeč, kar pomeni, da so mi udobna, kvalitetna in lepa. Ko si oblečem športna oblačila, spnem lase in odstranim makeup, vem, da je čas, da naredim nekaj dobrega zase in je čas za ''zabavo''. Pa naj bo to počasni sprehod v naravi ali odličen trening, na katerega me mišice občasno spomnijo še nekaj dni kasneje. Zame se miselni preklop na trening začne ravno takrat, ko se preoblečem v športna oblačila.

Kako si dojemala športna oblačila nekoč in kako jih dojemaš danes?
Zagotovo sem kot mlajša punca največ poudarka dala na to, da mi je bilo športno oblačilo vizualno lepo. Kakšnega materiala je, ali je udobno in kakšna druga vprašanja me sploh niso zanimala. Raje sem imela na sebi oblačilo, ki mi je bilo vizualno zelo všeč in neudobno, kot pa udobno in kakovostno oblačilo. Seveda sem se z leti ukvarjanja s športom naučila, da so oblačila pomemben dejavnik dobrega treninga. Kot pravi rek: »Ni slabega vremena, so samo slaba oblačila«, kar mislim, da kar lepo povzame dejstvo, da je pomembno izbirati kvalitetna oblačila, ki nam lajšajo vremenske in druge dejavnike med športanjem.



Kako izgleda tvoj sistem oblačenja za šport?
Seveda izbiro oblačila pogojujem s športom, s katerim se bom tisti trenutek ukvarjala, vremenskim razmeram in dejstvom ali bom bila na svežem zraku ali nekje v zaprtem prostoru. Imam oblačila, ki jih uporabljam le za zunanje športe (npr. vetrovke, toplejša oblačila ipd) in oblačila, ki jih imam samo za fitnes. Je pa seveda tudi več kosov oblačil, ki jih uporabljam za različne športe in take imam najraje, saj so najbolj praktična.

Kje vidiš prednosti oblačil SportHG?
Oblačila SportHG so kvalitetna, funkcionalna in udobna. So lahka in prijetna, vsekakor pa tudi lepega videza. Prednost oblačil SportHG vidim v tem, da gre za oblačila višje kvalitete, ki nudi športniku vso udobje in potrebno zaščito, tako pred vremenskimi vplivi kot bakterijami, ki dražijo kožo.

Kaj izmed SportHG kolekcije bi priporočala dekletom, ki rade športajo?
Če se ozrem v svojo omaro, kjer kraljujejo pajkice, bi lahko rekla, da tudi ostalim dekletom priporočam nakup dobrih, udobnih in lepih pajkic. Kvalitetne pajkice so namreč uporabne za različne vrste športov, za notranje in zunanje ter skoraj čez celo leto. Mislim, da si vsaka punca v svoji garderobi zasluži pajkice, v katerih se odlično počuti.

Tvoji načrti za naprej / plani?
Večjih načrtov za naprej sicer nimam, saj se v življenju bolj ali manj držim načela »go with the flow«. Imam pa željo, da bi v prihodnosti pridobila potrebno znanje za obiskovanje visokih gora tudi v zimskem času in da bi nabrala tudi kaj več tekaških kilometrov, predvsem v klanec. Mislim, da bom na teh dveh željah trdno delala že v naslednjih mesecih.



REVIEW IZDELKA – KRATKA MAJICA RIDGE
Pri prejemu kratke majice Ridge me je presenetila že sama embalaža, v kateri je majčka zapakirana. To je takojšnji pokazatelj, da ''tukaj ni heca'' in da gre za zelo kakovostni artikel. Embalaža je lična in na njej je veliko informacij o samem artiklu. Ker me je bilo nekoliko strah, da bo omenjena majčka zelo ozka oziroma precej kompresijska, sem si raje naročila eno številko večjo kot jo običajno nosim. Ko sem majčko vzela iz embalaže, me je takoj pozitivno presenetil material, ki je na otip zelo prijeten. Ob prvem poskusu sem ugotovila, da je majčka nekoliko kompresijska, vendar bi lahko brez težav naročila številko, ki jo običajno nosim, vendar nisem naredila popolnoma nič narobe z večjo številko. Majčko sem čez noč oprala, saj sem se naslednje jutro odpravila v Dolomite. Hvaležna sem bila, da se je tako hitro posušila in da sem jo lahko brez težav spakirala za na pot. Že ob prvi uporabi je name majčka pustila res dober vtis, saj termoregulacija odlično deluje. Bila sem ena zelo redkih pohodnikov, ki smo po Dolomitih v poznih septembrskih dneh nosili kratke rokave. Kratka majica Ridge mi je bila popolnoma dovolj, saj je odlično regulirala mojo telesno temperaturo. Drugič sem jo poskusila med hojo in plezanjem na Mrzlo goro, kjer je ponovno popolnoma zadovoljila moja pričakovanja. Od takrat je redna spremljevalka na mojih treningih na svežem zraku in gorskih podvigih. Na majčki sta mi všeč tudi poseben vzorec na prednji in hrbtni strani ter barva. Opazila sem sicer, da kljub temu, da jo dela ravno vzorec posebno, zna v spodnjem delu trebuha nekoliko optično razširiti postavo, vendar to ni toliko moteče. Glede na veliko zadovoljstvo z omenjenim artiklom, bi si želela poizkusiti še kakšno majico z dolgimi rokavi, ker se bližajo hladnješi dnevi, ali pa pajkice, ki so meni najljubše športno oblačilo.