Kako spakirati nahrbtnik za Triglav

Kako spakirati nahrbtnik za Triglav
Bližajo se vedno bolj topli dnevi in sezona osvajanje poletnih vrhov je pred nami. Večina nas uživa v hribih in si vikende brez njih težko predstavlja. Vsak si želi osvojiti tudi Triglav, kar pa je za nekoga manj izkušenega lahko že pravi zalogaj. Hkrati poleti lahko vidimo gruče ljudi, ki se vzpenjajo gor z gromozanskimi nahrbtniki in vsakič se sprašujem - le kaj vse tovorijo gor?



Mogoče so pa švercerji, kaj pa veš. Ker osebno izhajam iz alpinističnega okolja in sem preplezal več sten kot osvojil dejanskih vrhov, imam tudi nekaj malega izkušenj s tem, kako efektivno spakirati nahrbtnik, predvsem pa kaj dejansko potrebuješ in kaj vse je odveč. Kot prvo je pri tem treba poznati svoje telo, zato je pred vsakim daljšim vzponom priporočljivo, da opraviš nekaj kondicijskih tur, da vidiš kje si in se bolje spoznaš - če se še ne. Najpomembnejša je pijača, jaz imam za enodnevno alpinistično turo ponavadi en liter napitka (izotočni, šumeča tableta ali samo domač metin sok). Pred tem, v avtu, skušam spiti vsaj pol litra ali več podobne tekočine in pojesti sendvič.

Med samo turo pijem v majhnih požirkih, četudi je mnogokrat tisti globok in dolg požirek zelo mamljiv.Z vsakim požirkom tudi premečem tekočino po ustih, da jih ovlaži in tako zmanjša občutek žeje. Potem imam s seboj nekaj čokoladic, nisem izbirčen, izberem tiste, ki so mi dobre.



Sendviča ponavadi ne nosim, ni pa škodljivo, če ga imaš in ga vrh hriba tudi poješ. Sistem oblačenja imam poleti vedno isti: dolge, tanjše hlače; kratka majica (že štiri leta nič drugega kot SportHG), dolga majica z zadrgo in v nahrbtniku (ki ni večji od 20l) čaka tanjša vetrovka, v primeru nevihte ali drugega poslabšanja vremena.

Obut sem vselej v nizke pohodne čevlje, včasih sem uporabljal tudi tekaške, a sem jih zelo hitro uničil, tako da se raje držim malo težjih, a vsaj dolgotrajnejših čevljev. Za Triglav, če nisi dovolj izkušen, potrebuješ še samovarovalni komplet, plezalni pas in čelado, ki vse skupaj brez težav zložiš v nahrbtnik, da je lepo notri in ne, da ti pol robe visi odzadaj in se cinga levo in desno, kot mnogi to prakticirajo.


Pomemben je tudi tempo, korak mora biti vsakič dobro namerjen v tla, da ne izgubljaš energije po nepotrebnem in se podtikaš pod kamenje. Mogoče s seboj vzameš še razne dodatke kot so sončna očala, sončna krema, a sam tega skoraj nikoli ne prakticiram, razen na ledeniku, ki ga na Triglavu itak ni več :(
Oblačila SportHG pa že tako sama po sebi odlično preprečujejo nevarnim UV žarkom, da bi te opekli.
Izbiraj med bogato kolekcijo oblačil SportHG na naši spletni strani in klikni tukaj: https://www.be-active.si/blogs/dogajamo/kako-spakirati-nahrbtnik-za-triglav
 
Pa srečno hojo!

0 commenti

Scrivi un commento

Tieni presente che i commenti devono essere approvato prima della pubblicazione