Ultra mama SportHG - [Anja Klančnik]

Ultra mama SportHG - [Anja Klančnik]

Spoznajte Anjo, mamo 4 otrok. Po izobrazbi je doktorica mikrobiologije, zaposlena kot asistentka in raziskovalka na Univerzi v Ljubljani in sicer na Biotehniški fakulteti. Njeno delo je zelo dinamično, saj s študenti izvaja vaje v laboratoriju, predava ter dela z mladimi raziskovalci.

Anja si odlično organizira čas, saj rada izkoristi vsak prosti trenutek za pohode, tek, hribe, plezanje ali organizacijo zahtevnega tekaškega spektakla Ultra trail Vipavska dolina. V teku jo poznajo kot ekstremno ultra trail tekačico. 

Kombinacije oblačil, ki so Anji najbolj všeč in jih uporablja, najdete v njeni kolekciji tukaj.

V letu 2018 se je podala na 600 kilometrov dolgo Slovensko planinsko pot s  40.000 višinskimi metri, ter postavila ženski rekord: 11 dni in 23 ur, ki je bil kasneje izboljšan. Z možem Tomijem sta edini zakonski par v Sloveniji, ki sta prekla Slovensko planinsko potjo. Prav tako sta ena izmed petih in edini par v Sloveniji, ki sta v letu 2019 opravila Swiss Peak – prečenje 360 kilometrov preko  Švicarskih Alp s kar 27.000 višinskimi metri - to je, kot da bi se v 6 dneh iz morja trikrat povzpela na Mount Everest ali devetkrat iz Ankarana na Triglav! 

 

Kombinacije oblačil, ki so Anji najbolj všeč in jih uporablja, najdete v njeni kolekciji tukaj.

Poleg omenjenih se s Tomijem podata še na mnoge krajše ultra traile, kar zanju pomeni do dolžine 160 kilometrov. Kar se za povprečnega človeka že samo po sebi zdi nemogoče, je za Anjo izziv in vrsta sprostitve. Kljub vsemu Anja ostaja skromna. S svojimi dosežki se ne baha, pomembno ji je trenutno doživljanje in maksimalni izkoristek trenutka. Kot pravi sama, teče zato ker lahko, in za to možnost je tudi zelo hvaležna. Na krajših trailih je velikokrat stala na stopničkah, na daljših preizkušnjah pa ji je pomembno, da je med tistimi, ki prečkajo cilj. Anja je enostavno zelo vztrajna, vzdržljiva, se ne ustavi in ne odneha; lahko bi rekli, da ima v sebi primorsko trmo. Vse to ji omogoča, da je lahko tako izjemna super mama in ambasadorka oblačil SportHG. 

Poleg trail teka so njena velika strast gore. Je aktivna gornica, ki osvaja vrhove poleti in pozimi. Začela je s feratami, kasneje pa se je vpisala v alpinistično šolo in postala alpinistična pripravnica. Od takrat gore osvaja tudi po zahtevnejših plezalnih smereh v Triglavski Severni steni, v Dolomitih, na Gross Glockner, Mont Blanc in drugje. Pozimi rada pleza s cepini po grapah in strmejših pristopih na vrh. 

Kdor jo pozna ve, da je odprta, sproščena, nasmejana, energetična in vedno za akcijo. 

Ob vsem tem pa se lahko vprašamo: kako ji uspe tudi skrb za otroke? 

Kot rečeno, Anja ni običajna mama. Otroci ji pomenijo vse, zato jih že od malih nog uči samostojnosti. Pri njih doma ni nič neobičajnega, da otroci sodelujejo prav pri vseh opravilih, zelo radi tudi kuhajo in pečejo. Vsi so aktivni košarkarji, tekači, kolesarji in tudi glasbeniki. Uči jih, da materialne dobrine niso tisto k čemur stremijo, ampak, da so pomembni odnosi med njimi in z drugimi. Njeni otroci so stari od 8 do 15 let, vedno so nasmejani, vedno aktivni, radovedni in igrivi. Presenetljivo je to, da jim nikoli ne zmanjka energije in iz pohodov velikokrat pritečejo pred Anjo in Tomijem. Prav pohodi in narava jih najbolj povezuje in tudi pripravlja za življenje. Skupaj gredo na vipavske vrhove kot so Nanos, Golake ali Čaven, pa tudi v Alpe in nižje zimske vrhove. Skupaj so s počasnimi in večdnevnimi pohodi pričeli že zgodaj, pri petih letih so že osvojili Triglav, pri sedmih šli iz Vipave do Sv. Gore, pri desetih iz Vipave na Triglav; idej jim nikoli ne zmanjka. Zelo radi grejo skupaj v lokalno plezališče na Gradiški turi, Beli ali na plezalno steno. Otroci so Anjo spodbujali pri teku na Slovenski planinski poti in jo pričakali v cilju na Debelem rtiču. 

Kombinacije oblačil, ki so Anji najbolj všeč in jih uporablja, najdete v njeni kolekciji tukaj.

 


S tako izjemnim in napornim življenjskim ritmom je zelo pomemben dober časovni izkoristek. Anja tudi od oblačil zahteva, da so najboljše kvalitete, da jih ima lahko oblečene dalj časa in jih ne potrebuje kupovati vsako leto. Pomembno ji je, da so ji prav in udobna, da  dobro dihajo, da vpijejo pot, a ga hkrati ne zadržujejo ter zakrijejo neprijeten vonj. V hribih je pomembno tudi, da nudijo dobro zaščito pred soncem in so iz trpežnega materiala. Zelo pomembna je tudi kompresija, ki skrbi za optimalno delovanje mišic. S temi zahtevami Anja že od leta 2018 uporablja športna oblačila SportHG. Kdor jo pozna ve, da jih ima praktično ves čas oblečene. Prijatelji bi rekli, da je brez oblačil SportHG sploh ne bi prepoznali. Na začetku je to bila zgolj kratka majica dogodka Ultra Trail Vipavska dolina, kasneje so v ponudbo prišle pajkice, rokavčki, trak za lase, širši močnejši trak in hoody. 

Danes je Anja aktivna ambasadorka znamke oblačil SportHG iz preprostega razloga - ker so ji udobna, zanesljiva, kvalitetna in praktična.  Uporablja jih za hojo v hribe poleti in pozimi ter za smučanje. Uporablja jih za trening teka in za tekaške tekme. Uporablja jih za treninge moči in za plezanje. Nosi jih tudi v prostem času zaradi udobnosti in koži prijetnega materiala. 

Intervju:

Kako izgleda tvoj povprečni dan?
Praktično sem ves čas v akciji, od 6ih zjutraj do 23ih zvečer. Vsak dan je prilagojen službi v Ljubljani, otrokom in drugim obveznostim. Vmes iščem minute za sprostitev v gibanju. Vikende pa vedno preživimo v naravi. 

Kako si organiziraš dan?
Poskušam si okvirno organizirati teden že v nedeljo, predvsem v smislu kdaj je več ali manj časa za aktivnosti. Velikokrat se potem drugače izteče in to predvsem zato, ker sem predvsem človek čutenja in me vsaka nova ideja privlači. Vedno poslušam tudi svoje telo in se prilagajam. Ni mi pomemben predpisan trening, ampak poslušam svoje telo. Raznolikost športov mi je vedno pomagala in me tudi zelo motivira. V bistvu sem zelo raziskovalni karakter in to se pozna tudi pri športu. Pri SPP npr. polovice hribov sploh nisem poznala. Še vedno ne dojamem, da nisem vedela, da moram od Razorja do Vršiča še čez Prisojnik. A to sem jaz, z mano je vedno zanimivo in pestro, saj vedno iščem nove stvari.

Kakšna si bila kot otrok, kaj te je zanimalo, kaj si rada počela?
V moji domači družini nas je bilo pet otrok, starši so poleg službe imeli še kmetijo. Takrat ni bilo časa za šport. A že takrat sem ves svoj prosti čas bila v naravi – na njivi, vinogradu, z mlajšimi sestrami in bratom, kjerkoli, samo da sem bila v akciji. 

Kako uskladiš vzgojo otrok / nosečnostjo s športi
Med nosečnostjo sem imela srečo, saj sem vedno lahko hodila v službo in bila aktivna do konca nosečnosti. Pri vzgoji pa mi narava pomaga. Otroci so v tem času razvajeni, imajo vse udobje in vse imajo na dosegu rok. Narava pa jim daje življenjske izkušnje, jih uči vztrajnosti in vzdržljivosti. Narava jim ponuja nepredvidljive situacije, prekriža marsikatere načrte. Potrebno je sodelovati tudi z drugimi in se zadovoljiti z manj udobja. Ovire in težave je potrebno pač reševati, pri tem pa nas življenje usmerja z ljudmi, ki nam jih postavlja na pot in mnogi nam dajo potrebni zagon. Morda se to sliši malo filozofsko, a le ko nisi doma, ti lahko zmanjka pijače, te premoči dež, prepiha, zebe, te bolijo rame od nahrbtnika ali noge. Velikokrat se jim hrib ob njegovem vznožju zdi nemogoči cilj, a čez dve uri so na vrhu  - narava jim daje spoznanje, da so sposobni in zmorejo, uči jih poslušanja sebe, sodelovanja in solidarnosti. Takrat zmagoslavje premaga vso bolečino. Napor je del življenja in če bodo to sprejeli, bodo lahko srečo videli v drobnih stvareh in to v vsakem trenutku. 

Od kod motivacija / energija za tak življenjski slog?
To me vsi sprašujejo, a v bistvu tega ne vem. To je v meni. Narava mi v bistvu daje novo motivacijo. Vsak tek, plezanje, hribi – vse mi da še dodatno energijo. Dnevi so mi kar prekratki in ves čas iščem nove poti, hribe in nove izzive.  Vsaka ideja in povabilo me zelo motivira. Rada sem aktiva in rada bi tudi skupnosti prispevala svoj del, zato sem aktivna pri UTVV in v planinskem društvu. 

Kako treniraš za tek, vzdržljivost?
Za ultra teke je pomembno, da treniraš vse. Pozimi naredim bazo - dolge počasne teke in intervale za hitrost. Od spomladi do jeseni pa delam vse – različno strme vzpone, spuste, krajše in daljše trail teke, ter tudi ravninske teke. Zelo veliko mi da tudi vadba za moč in stabilizacijo telesa, ter raztegovanje in valčkanje, predvsem nog.  V poletnem času sem veliko v hribih ali na tekmah, takrat dodatno ne treniram.  Vzdržljivost pa mi dajejo predvsem pohodi z otroci in razni 24-urni izzivi, ki jih narediva skupaj s Tomijem in tudi s prijatelji. 

Kaj zate pomeni dobro oblačilo?
Oblačilo me ne sme ovirati ali tiščati. Pomembno mi je, da se lahko oblačim čebulno, in se pri tem nič ne guba. Prav tako mi je pomembno, da je vsestransko in vzdržljivo. Glavno pa je seveda, da oblačilo diha in hkrati odvaja pot ter se hitro suši. Le tako se lahko brezskrbno gibam. Super je tudi praktičnost,  kot so npr. rokavčki. Kdor hodi v hribe ve, da mora biti tudi poleti oblačilo zaščitno, da nas obvaruje pred vetrom, ter se v primeru plohe hitro posuši. Iz finančnega vidika mi je pomembno, da oblačilo lahko nosim čez celo leto oz. ga lahko prilagodim vsakemu vremenu in vsakemu športu. Oblačila morajo biti tudi vzdržljiva, ne smejo se trgati, ter morajo ohraniti funkcionalnost tudi po vsakodnevnem pranju. Vse to oblačila SportHG imajo, zato jih tudi uporabljam. 

Sistem oblačenja na daljših tekih?
Pri dolgih tekih je res pomembna praktičnost oblačil. Ker ponavadi tečeva s Tomijem skupaj, nimava dodatnega spremstva in imava vse kar potrebujeva v nahrbtniku, zato nikoli ne kompliciramo in nosim le kar mi je res udobno in ok. Poleti imam kratko majico ali kanatero (če je vroče) ter kratke hlače do kolen in nogavčke. Trak imam ves čas. Pozimi imam spodnjo dolgo majico in močnejšo zgornjo majico. Po kakšnem daljšem vzponu preoblečem predvsem spodnjo majico. Če je mrzlo imam še rokavčke, rokavice in močnejši trak na glavi ter okrog vratu. Zelo mi ustrezajo kompresijske dolge hlače in mi preprečijo marsikateri krč v mečih. 

Sistem oblačenja za hribe poleti?
Za v hribe se oblečem kratko majico, kratke hlače in rokavčke. Tudi v hribih imam ponavadi nogavčke, sploh če vem, da bom imela veliko vzpona. Velikokrat se v hribe podam le s tekaškim nahrbtnikom, a prav vedno imam v njem trak, vetrovko, dolge rokave in dolge hlače ter rezervne nogavice in tudi rokavice. Marsikdaj se mi drugi čudijo, a to mi je kar nekajkrat prišlo zelo prav, saj se vreme v hribih lahko hitro spremeni in zelo ohladi. Spomnim se enega nočnega teka čez Karnijske Alpe, ko nas je ulovila nevihta in sem sotekaču moje dodatne nogavice posodila za rokavice. Na daljše ture pa vzamem tudi večji nahrbtnik, a še vedno mi je najpomembneje, da lahko majico splaknem, se hitro posuši in jo nato ponovno nosim. 

Kako izgleda tvoj sistem oblačenja? Poznana si kot gornica, ki rada nosi rokavčke. 
Praktično ves čas nosim rokavčke. Pri teku in hribih so mi zelo pomembni.  Rokavčki mi omogočajo, da kratke rokave takoj spremeni v dolge rokave ali obratno in to brez ustavljanja in oblačenja. Pri dolgih tekih, na višini ali ponoči je to bistveno. Rokavčke lahko dam tudi čez sistem za tekaške palice, ki ga imam vedno na dlaneh in mi omogoča hitro menjavo palic. Moj tekaški nahrbtnik je vedno kar poln, a preoblačim se praktično ne. Ko je lepo vreme se velikokrat jezim sama nase, saj nič ne potrebujem. A še vedno mislim, da je bolje imeti rezervo, saj je v težki situaciji vsaka malenkost lahko pomembna. Majice SportHG se med tekom niti ne premočijo, saj se hitro sušijo, zato jih velikokrat ne preoblečem niti v 100ih kilometrih (upam, da bo kdo še laufal z mano, zdaj ko to ve). 

Kje vidiš prednosti oblačil SportHG?
Največja prednost oblačil SportHG je v njihovi vsestranskosti. Meni je pomembno, da imam lahko ista oblačila za vse športe. Prav tako mi je pomembno, da so trpežna in kvalitetna. Pri lazenju po hribih morajo dobro dihati, a hkrati morajo nuditi tudi zaščito pred vetrom, v smislu, da niso pretanka in prelahka. Zelo pomembna mi je tudi optimalna kompresija hlač in nogavčkov, ki jih tudi veliko nosim. Kratke hlače zopet ne smejo biti prekratke, nogavice morajo biti funkcionalne. Zelo rada imam tudi kanatere in pomembno mi je, da imajo široke naramnice, saj me tako nahrbtnik ne ožuli. Za krajšo aktivnost je odličen trak za okrog pasu, kamor spraviš ključ, telefon in tudi manjšo plastenko – zelo dobro stisne in ne skače. Takega še nisem videla prej.

Kaj izmed SportHG kolekcije bi priporočala aktivnim mamicam?
Težka izbira. Poleti kanatero (majico brez rokav) in kratke hlače (malo daljše), rokavčke in trak; pozimi pa črno/modro majico in dolge kompresijske hlače; ter seveda hoody. 

Si tudi med organizatorji UTVV. Povej nam več?
Je to malo 'triki' vprašanje? Sem namreč edina ženska v moški ekipi ;o). To je ena od stvari, ki jih res rada delam. Morda se sliši čudno, saj velikokrat dejansko nimam časa, a za UTVV si ga vedno vzamem. Mislim, da so me fantje sprejeli in da zelo dobro sodelujemo. Ožbej ima odlične ideje, Boštjan odlično vodi, Matic je pravi garač, pridružil se je še Tomi za infomratiko, jaz pa jih z mojo energijo velikokrat povežem in dam novega zagona. Delamo praktično čez celo leto, velikokrat si damo dodatni izziv – kot je npr. Marjanov rekord po SPP ali intervjuji v živo v času korone. Vse to nas povezuje, saj vmes rešujemo veliko stvari, čemur se kasneje smejimo. Dogodek UTVV pa je posebni dogodek. Takrat je intenzivnost res velika in je pomembno načrtovanje, logistika in zaupanje, da bo vsak član ekipe naredil svoj del. Mislim, da nam to odlično uspeva! 

Tvoji načrti za naprej / plani?
Prijavljena sem na nekaj tekem, veliko so jih odpovedali ali prestavili. V letu 2021 računam predvsem na LUT, za naprej pa PTL. Me pa v zadnjem času bolj kličejo hribi, pohodništvo z družino po daljših poteh, planinstvo in plezanje. Kot vedno bom poslušala svoje čutenje, saj me to najbolj osrečuje. 

Kombinacije oblačil, ki so Anji najbolj všeč in jih uporablja, najdete v njeni kolekciji tukaj.